Ας διαδώσουμε τον ιό της αλληλεγγύης
9 Απριλίου, 2020Οι Καρποί Αλληλεγγύης παίρνουν τον δρόμο τους και φέτος…
22 Μαρτίου, 2021Στο κλείσιμο κάθε έτους οι «καρποί αλληλεγγύης» στέλνουν μία ευχαριστήρια επιστολή σε όσους στηρίζουν της εθνικές καμπάνιες, ώστε να είναι ενήμεροι για τον αντίκτυπο της επιλογής τους. Και τις εξελίξεις κάθε χρονιάς στους συνεταιρισμούς που απαρτίζουν το δίκτυο στην Ελλάδα.
Μέρος αυτής της επιστολής, δημοσιεύεται και εδώ.
Greenland
Το προηγούμενο διάστημα η ομάδα είχε παίξει αρκετά ενεργό ρόλο στην ανάδειξη της ΠΟΠ ελιάς Καλαμών, μέσω του σχετικού συλλόγου που είχε δημιουργηθεί. Σήμερα η προσπάθεια βρίσκεται σε ένα δικαστικό τέλμα αφού ο αποφάσεις των δικαστηρίων όπου έχει γίνει προσφυγή κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, θα αργήσουν να τελεσιδικήσουν.
Δεν κάθονται όμως με σταυρωμένα χέρια. Θέλοντας ως παραγωγοί να έχουν τον έλεγχο του προϊόντος του από την παραγωγή και τη διακίνηση μέχρι και τη διάθεση των αποβλήτων, πρωτοστάτησαν στην δημιουργία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ένωσης Μεσσηνίας.
Ένας από τους στόχους της ένωσης είναι ο εξ ορθολογισμός της λειτουργίας των πυρηνελουργίων που δραστηριοποιούνται στη περιοχή. Τα πυρηνελουργία επεξεργάζονται τον πυρήνα της ελιάς, ότι απομένει δηλαδή μετά την έκθλιψη και την «ελαιοποίηση» της ελιάς. Δημιουργώντας ένα παραπροϊόν δύσκολο στη διαχείριση του και με μία αρκετά επιβλαβή για τον υδροφόρο ορίζοντα επεξεργασία.
Πρώτος στόχος της ένωσης, είναι η συνεργασία με διεθνή ανεξάρτητη εταιρεία μετρήσεων ώστε να προσδιοριστεί η βλάβη που υφίσταται το περιβάλλον από την δημοφιλέστερη οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Φυσικά το R&D τμήμα της ομάδας συνεχίζει να πειραματίζεται πάνω στην εξέλιξη παραδοσιακών συνταγών τυποποίησης της ελιάς ενώ πολύ πρόσφατα κατάφεραν να ολοκληρώσουν το δικό τους τυποποιητήριο / συσκευαστήριο ελιών.
Επιπλέον η Green Land co farming συμετείχε ενεργά στην ίδρυση του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου https://www.kaloos.com/. Μια ομάδα ανθρώπων προερχόμενοι από όλα τα στάδια παραγωγική διαδικασίας της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιολάδου ένωσαν την επιστημονική τους γνώση με την εμπειρία, δημιουργώντας μια τράπεζα πληροφοριών στην οποία μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να έχει πρόσβαση, είτε για να μοιραστεί τους προβληματισμούς του, είτε για να γνωρίσει ορθότερες πρακτικές με σκοπό να παράξει ασφαλέστερα κ ποιοτικότερα προϊόντα.
Μοδούσα
Το τυποποιητήριο μετά από μήνες γραφειοκρατικών δυσκολιών, είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά την επίσκεψή μας στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας, επ’ αφορμή του Lesvos Food Festival (link). Το Lesvos Food Fest στοχεύει μέσα από τις εκδηλώσεις του, να αναδείξει και να διαδώσει την Λεσβιακή γαστρονομική παράδοση. Κάθε μέρα φιλοξενείται και σε άλλο μέρος από άλλο διοργανωτή.
Δεν ήταν η μόνη πολιτιστική δραστηριότητα που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Μοδούσας καθώς αποτελεί μόνιμο χώρο διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων της γύρω περιοχής. Μιας περιοχής που δεν αποτελούσε έτσι κι αλλιώς τουριστικό προορισμό αλλά όπως και η υπόλοιπη Λέσβος, υφίσταται τις συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά πρώτης υποδοχής.
Δημιουργώντας τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές, εκ νέου μεγάλη αναστάτωση στους νησιωτικούς πληθυσμούς. Η άνθρωποι της Μοδούσας όμως κάνουν ότι μπορούν. Σε συνεργασία με το νεοσύστατο «Ινστιτούτο Αναγέννησης, Ο Σπόρος» διοργανώνουν σεμινάρια ελαιοκομίας για ντόπιους και πρόσφυγες. Ενώ προμηθεύουν σε σταθερή βάση, σε τιμές κόστους δομές υποστήριξης προσφύγων.
Επιστρέφοντας πάλι στις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, έχει διαμορφωθεί πλέον με ιδίους πόρους το αθλητικό κέντρο, που έλειπε από την περιοχή. Ενώ σε φάση σχεδιασμού σε συνεργασία με άλλους φορείς, είναι η ανάπτυξη ενός πρότυπου ελαιοτριβείου για τις ανάγκες ολόκληρης της περιοχής. Η καινοτομία του οποίου έγκειται στην διαδικασία της έκθλιψης με τρόπο ώστε να αναδεικνύονται πλήρως οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο συγκεκριμένο λάδι.
Δυστυχώς το ελαιόκτημα για το οποίο έγινε αναφορά σε προηγούμενα σημειώματα, δεν πέρασε στη διαχείριση του συνεταιρισμού. Ευτυχώς το παράδειγμά τους έχει αρχίσει και εμπνέει αντίστοιχα εγχειρήματα και σε άλλες περιοχές της Λέσβου, όπως διαπιστώνουμε μέχρι την Αθήνα.
DOCK
Η έναρξη υλοποίησης της δράσης για τα κέντρα στήριξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για την οποία είχε γίνει λόγος στο προηγούμενο ενημερωτικό σημείωμα δεν άλλαξε κάτι ως προς την στόχευση και τις λειτουργίες της ομάδας.
Το DOCK συνεχίζει για τέταρτη χρονιά τις δράσεις υποστήριξης και ενημέρωσης, σε υφιστάμενα και υπό σύσταση συνεργατικές επιχειρήσεις. Μέσα από καθημερινή συμβουλευτική και σεμινάρια μη τυπικής εκπαίδευσης ενισχύουμε την οικονομική, κοινωνική και πολιτική πτυχή ενός κοινωνικού συνεταιρισμού. Το 2019 παρείχαμε υποστήριξη σε πάνω από 220 ατομικές περιπτώσεις και σε δέκα υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα υλοποιήσαμε 6 δημόσιες εκδηλώσεις για θέματα που αφορούν την ΚΑ.Λ.Ο, το Δίκαιο Εμπόριο και τις Δικτυώσεις, όπως και εκπαιδεύσεις για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης νέων στην Κ.ΑΛ.Ο. Οι υπηρεσίες παρέχονται χωρίς αντίτιμο.
Επιπλέον το Dock συμμετείχε στην παραγωγή περιεχομένου και οργάνωση της συλλογικότητας, της πρώτης ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας για την ΚΑΛΟ , kalomathe.gr.
Ενώ σαν απόηχος της ενασχόλησης με τους καρπούς αλληλεγγύης και με το δίκαιο εμπόριο ήρθε η ανάληψη της διοργάνωσης στην Ελλάδα, της διετούς συνάντησης του WFTO Europe.
Τέλος και σε ότι αφορά τους καρπούς αλληλεγγύης, είναι πλέον on-line το site του δικτύου σε 4 γλώσσες στη διεύθυνση: https://fruitsofsolidarity.gr/. Στο οποίο μπορείτε να βρείτε εκτός όλων των άλλων μία συγκεντρωτική αναφορά με τις εθελοντικές δομές αλληλεγγύης που έχουν ενισχυθεί συνολικά από όλες τις καμπάνιες μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019.
Απρίλιος 2020