Στο κλείσιμο κάθε έτους οι «καρποί αλληλεγγύης» στέλνουν μία ευχαριστήρια επιστολή σε όσους στηρίζουν της εθνικές καμπάνιες, ώστε να είναι ενήμεροι για τον αντίκτυπο της επιλογής τους. Και τις εξελίξεις κάθε χρονιάς στους συνεταιρισμούς που απαρτίζουν το δίκτυο στην Ελλάδα.
Μέρος αυτής της επιστολής, δημοσιεύεται και εδώ.
Για την Μοδούσα
Όσοι συνεταιριστές προσήλθαν στην τελευταία συνεδρίαση του ανοικτού ΔΣ, είδαν την αίθουσα κατειλημμένη. Ο χώρος συνεδριάσεων είχε μετατραπεί σε studio για τις ανάγκες τοπικών νεανικών μουσικών σχημάτων. Ενώ και η μεγάλη αίθουσα, μετατράπηκε σε κλειστό γήπεδο volley!!
Όπως καταλάβατε, στις ιδιόκτητες και ανακαινισμένες εγκαταστάσεις του, αυτές ενός προ-βιομηχανικού ελαιοτριβείου του 19ου αιώνα φιλοξενούνται πλέον σε μόνιμη βάση, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες της περιοχής.
Όπως η ερασιτεχνική θεατρική παράσταση προ τριμήνου, όπου σαν θέμα είχε την ανάδειξη της πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου τους. Παράσταση που στελεχώθηκε κατά κύριο λόγο, με «ηθοποιούς» από την τοπική κοινότητα.
Το πρατήριο του συνεταιρισμού, πλέον διαθέτει και προϊόντα από άλλους συνεταιρισμούς του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου ως μέλος μία σχετικής δικτύωσης που έχει αναπτυχθεί.
Το τυποποιητήριο μετά μήνες γραφειοκρατικών δυσκολιών, μέχρι και ο νόμος άλλαξε εν τω μεταξύ, αναμένεται εντός των ημερών να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας, οπότε η νέα σοδειά θα συσκευαστεί από το συνεταιρισμό, μειώνοντας σημαντικά το κόστος, εκτός των άλλων.
Τέλος το δημόσιο ελαιόκτημα έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις αρμοδίων, δεν έχει περάσει ακόμα στη διαχείριση του συνεταιρισμού. Πρόκειται για ένα εγκαταλελειμμένο κτήμα, στο οποίο η διακηρυγμένη πρόθεση είναι η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός πάνω στη βελτίωση της τοπικής ποικιλίας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αισιοδοξούν όμως ότι η υπόθεση δεν έχει χαθεί.
Με όλα αυτά δεν είναι παράξενο που ο συνεταιρισμός αποτελείται πλέον από 77 μέλη (έναντι 63 πέρυσι) με αυξητικές τάσεις.
Για την Greenland
Τον διπλασιασμό της ομάδας ακολούθησε και ο διπλασιασμός του αντικειμένου της. Δεν είναι μόνο οι νέοι κωδικοί προϊόντων πάστας και σαλάτας που αναπτύσσει το R&D τμήμα της ομάδας. Ούτε ο πειραματισμός πάνω σε νέες τεχνικές παρασκευής συσκευασμένων ελιών Καλαμάτας.
Είναι κυρίως η επέκταση στο αγροτουρισμό μέσα από την διοργάνωση ξεναγήσεων στα ελαιοκτήματα και τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, όπως είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε μερικοί από εσάς.
Μία νέα, συμπληρωματική δραστηριότητα για την ομάδα, που εμπλέκει αναλογικά την τοπική κοινότητα είτε ως προμηθευτές – είτε ως παρόχους υπηρεσιών. Καταφέρνει και βάζει τον τουρισμό στην ημι-ορεινή αυτή περιοχή όχι ως οδοστρωτήρα φυσικού περιβάλλοντος και τοπικής κουλτούρας αλλά αρωγό στη προσπάθεια για μετασχηματισμό των παραγωγικών και καλλιεργητικών προτύπων. Εμπλέκοντας ταυτόχρονα και τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η ομάδα.
Αλλά δεν αρκούνται σε αυτά. Μέσα από τη συμμετοχή τους σε ευρύτερες συσπειρώσεις προσπαθούν για την ανάδειξη της ΠΟΠ ελιάς Καλαμών με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο στις καλλιεργητικές πρακτικές όσο και στην αναγνώριση σε θεσμικό επίπεδο. Προκαλώντας ταυτόχρονα επιστημονικές και παραγωγικές συνέργειες ώστε μέσα από την ενημέρωση και την επικοινωνία των παραγωγών ολόκληρου του νομού, να αντιμετωπιστούν από κοινού μεγάλα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως το έντομο «δάκος». Πρόβλημα που όπως ίσως θα ξέρετε, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα φέτος.
Για εμάς το DOCK
Στον ένα χρόνο που πέρασε από την τελευταία επικοινωνία μας, κάναμε πολλά. Βοηθήσαμε αρκετές ομάδες ή άτομα να συστήσουν φορείς ΚΑΛΟ, στα πρώτα βήματά τους. Για την ακρίβεια 180 μοναδικές περιπτώσεις ήρθαν σε επαφή μαζί μας, εκ των οποίων με τις 22 προχωρήσαμε σε επαφή και κατ’ αρχήν συμβουλευτική υποστήριξη. Πάντα χωρίς αντίτιμο σε αυτή τη πρώτη φάση, πριν ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους.
Συνεχίσαμε την συγγραφή και έκδοση «οδηγών» κατανόησης του θεσμικού πλαισίου και βασικών εννοιών.
Υποστηρίξαμε την διοργάνωση ορισμένων εκ των κορυφαίων εκδηλώσεων για την ανάπτυξη και την προώθηση της ΚΑΛΟ στη χώρα μας και συμμετείχαμε σε πλήθος εκπαιδευτικών σεμιναρίων για το τομέα.
Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ότι το μοντέλο λειτουργίας μας, δωρεάν ενημέρωση – δωρεάν συμβουλευτική μέχρις ενός σημείου, πλέον θα είναι επίσημη κυβερνητική πολιτική. Σε όλη τη χώρα δημιουργούνται κέντρα υποστήριξης με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για 30 μήνες, ώστε να κάνουν αυτή τη δουλειά, που αποδείχθηκε ότι είναι κάτι που χρειάζεται ο κόσμος που στρέφεται στην κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία, στα αρχικά του βήματα.
Προς το παρόν όμως, αν και έχουν περάσει κάποιοι μήνες δε φαίνεται αυτό να συμβαίνει πραγματικά το επόμενο διάστημα.
Μόλις αυτό συμβεί, σκεφτόμαστε να στρέψουμε τα έσοδα που προκύπτουν για εμάς από αυτή τη δραστηριότητα στην ενίσχυση του οικοσυστήματος της ΚΑΛΟ στην Ελλάδα, μέσα από την ενίσχυση των δικτυώσεων και των συνεργιών που ξεκινούν.
Ιανουάριος 2019