Ο καρπός της συνεταιριστικής δουλειάς εξάγεται στο εξωτερικό
15 Οκτωβρίου, 2019Αντίκτυπος Καρπών Αλληλεγγύης 2018
24 Οκτωβρίου, 2019Στο κλείσιμο κάθε έτους οι «καρποί αλληλεγγύης» στέλνουν μία ευχαριστήρια επιστολή σε όσους στηρίζουν της εθνικές καμπάνιες, ώστε να είναι ενήμεροι για τον αντίκτυπο της επιλογής τους. Και τις εξελίξεις κάθε χρονιάς στους συνεταιρισμούς που απαρτίζουν το δίκτυο στην Ελλάδα. Μέρος αυτής της επιστολή, δημοσιεύεται και εδώ.
Για την Greenland
Κατ’ αρχήν η ομάδα διπλασιάστηκε και αυτό από μόνο του είναι ευχάριστο. Η ομάδα όμως λειτουργεί στα πλαίσια ενός μεγαλύτερου συνεταιρισμού με σημαντικό αποτύπωμα στην περιοχή καθ΄ ότι αποτελείται από 200 μέλη. Ο συνεταιρισμός τα τελευταία δύο χρόνια, κατάφερε να ανανεώσει ηλικιακά τη διοικητική του σύνθεση, να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις του, να βελτιώσει τις διαδικασίες διάθεσης των αποβλήτων του και τελικά να παράγει ποιοτικότερο προϊόν.
Η ομάδα της Greenland, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο τόσο σε αυτό. Όσο και στην αλλαγή της νοοτροπίας σχετικά με την παραγωγή και διάθεση του ελαιολάδου στην ευρύτερη περιοχή.
Για τη Μοδούσα
Ο συνεταιρισμός της Μοδούσας αποτελείται σήμερα από 63 μέλη από τα 9 που ξεκίνησαν το 2014. Κατάφερε να αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αναπαλαιώνοντας ένα εγκαταλειμμένο βιομηχανικό ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα. Στις οποίες δεν φιλοξενείται μόνο το ελαιοτριβείο / τυποποιητήριο του συνεταιρισμού αλλά και πλήθος εκδηλώσεων τοπικού χαρακτήρα.
Με ποιο πρόσφατη την συναυλία οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων ενός νέου της περιοχής. Ταυτόχορνα συνεχίζονται τα σεμινάρια και οι διαλέξεις τόσο για τις καλλιεργητικές πρακτικές της ελιάς όσο και για την τοπική ανάπτυξη στα πλαίσια και τις αρχές της ΚΑΛΟ. Όπως συνεχίζονται και οι οικολογικές δράσεις.
Πριν 9 μήνες άνοιξε και το πρατήριο -παντοπωλείο του συνεταιρισμού, δίνοντας τη δυνατότητα προώθησης των τοπικών συνεταιριστικών προιόντων.
Σπουδαίο εργαλείο αποτέλεσε για την επίτευξη των παραπάνω, η χορηγία του business plan του από το Community Evolution Foundation του Καναδά. Ως απόηχος της δράσης των «καρπών αλληλεγγύης».
Για εμάς το DOCK
Συσταθήκαμε επίσημα πριν 8 μήνες. Η έδρα μας βρίσκεται στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής έχει διαμορφωθεί με ιδίους πόρους. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί εκδηλώσεις, διαθέτει αίθουσα συναντήσεων και υποστηρίζει κάποιας έκτασης συνεργατικού χώρου εργασίας (coworking space).
Ορισμένα από τα ποιο σημαντικά πράγματα που μας υποστηρίξατε να κάνουμε ήταν η έκδοση του πρώτου και μοναδικού μέχρι στιγμής, «οδηγού» κατανόησης του νέου θεσμικού πλαισίου για την Κ.ΑΛ.Ο. στην Ελλάδα. Παράλληλα διοργανώσαμε το 1ου εκπαιδευτικό μας σεμινάριο για τον νέο νόμο
Όπως ίσως γνωρίζετε, τον Ιούνιο η καρδιά της Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ευρώπη, χτυπούσε στην Γεωπονική Σχολή Αθηνών. Το τέταρτο πανευρωπαϊκό συνέδριο Κ.ΑΛ.Ο – UniverSSE διεξήχθη στη Αθήνα 9-11 Ιουνίου https://universse2017.org/. Συμμετείχαν 50 αποστολές από το εξωτερικό, 300 φορείς από Ελλάδα σε ένα πλούσιο πρόγραμμα που αποτελείτο από 46 συζητήσεις ( 31 πάνελ, εργαστήρια, 4 συνελεύσεις, 1 συνάντηση δικτύωσης). Συμμετείχαν πάνω από 1200 άτομα και 1500 μέσω livestreaming ( στοιχεία από γραμματεία συνεδρίου και press project ). Το Dock σήκωσε το κύριο βάρος της πρακτικής οργάνωσης του συνεδρίου.
Την ίδια στιγμή δεκάδες ήταν τα εγχειρήματα που απευθύνθηκαν σε εμάς είτε για συμβουλές είτε για εκπόνηση κοινών project (επικοινωνία, τουρισμός, χρηματοδοτικά, πανελλαδική δικτύωση συνεργατικών εγχειρημάτων κοκ).
Δεκέμβρης 2017